SB12__Bad-breath_children_banner4

BØRN, PUBERTET OG
DÅRLIG ÅNDE

children-puberty-and-bad-breath_img4

BØRN, PUBERTET OG DÅRLIG ÅNDE

Voksne er ikke de eneste, der døjer med dårlig ånde. Både børn og unge kan opleve problemet. Årsagen til dårlig ånde hos unge kan skyldes en ophobning af plak, der typisk skyldes dårlig mundhygiejne. Plak er en tynd bakteriebelægning, der har tendens til at udvikle sig mellem tænderne og på tungen, hvor den producerer nogle ildelugtende svovlgasser, der giver dårlig ånde.
Nogle madvarer og drikkevarer kan også give dårlig ånde hos børn og unge. Børn kan f.eks. udvikle dårlig ånde, hvis de drikker masser af mælk eller indtager andre mejeriprodukter. Sukkerholdigt slik, vejrtrækning med åben mund i forbindelse med en tilstoppet næse eller halsbetændelse kan også være nogle af de faktorer, der giver dårlig ånde.

Årsager til dårlig ånde i puberteten

I løbet af ungdommen gennemgår børn mange forandringer, der kan påvirke deres ånde. Et eksempel kan være udsving i hormonbalancen, som ofte giver tandkødsbetændelse og dårlig ånde. Disse tilstande kan have en negativ indvirkning på mundhygiejnen hos teenagere, da bakterierne får rigtig gode vækstbetingelser.

Rygning, slankekure og sukkerholdige drikkevarer kan også give dårlig ånde i løbet af teenageårene. Unge kvinder kan ved begyndelsen af deres menstruation eller ved brug af p-piller også opleve betændte, hævede og blødende gummer. Dette kan ligeledes give dårlig ånde.

Hvordan forebygger man dårlig ånde hos børn og unge?

Teenageårene kan være akavede, hvilket kan skyldes mange forskellige ting. Dårlig ånde behøver dog ikke at være en af de ting, som en teenager også skal bekymre sig om. Som forælder kan man hjælpe sit barn med at forebygge dårlig ånde ved at indføre nogle gode rutiner tidligt i livet. Det vil hjælpe dem med at få en god mundhygiejne op gennem puberteten. Opfordr bl.a. børnene til at spise sundt, og reducér eventuelt mængden af mejeriprodukter. Afslut måltiderne med et glas vand, da det hjælper med at fjerne madrester. Begræns desuden mængden af slik. Hjælp også børnene med tandbørstningen, indtil de selv kan finde ud af at børste dem ordentligt. Det er som regel, når de er omkring 7 år. Man bør også sørge for, at børnene kommer til en tandlæge, så tænderne bliver tjekket og renset mindst en gang om året.