SB12__Bad-breath_home_banner1

DÅRLIG ÅNDE

DÅRLIG ÅNDE - ET ALMINDELIGT FORE­KOMMENDE FÆNOMEN

Mange tror, at dårlig ånde kommer fra maven, men det er ikke tilfældet. I næsten 9 ud af 10 tilfælde1 opstår den dårlige ånde i munden. Dette skyldes en bakterieophobning mellem tænderne, i tandkødslommerne og bag ​​tungen. Når bakterierne nedbryder madrester i munden, frigives svovlgasser, og det er dem, der er skyld i dårlig ånde.

Dårlig ånde er i sig selv ikke farligt, men en ildelugtende mund kan være pinligt, og der kan derfor nemt opstå akavede situationer både på og uden for arbejdspladsen. Ens selvværd kan endvidere lide et knæk, hvis den dårlige ånde får indvirkning på, hvordan man interagerer med andre, bl.a. i forbindelse med et forretningsmøde eller en date. Der kan også være de tilfælde, hvor man slet ikke har opdaget den dårlige ånde, og hvor både familie og venner har svært ved at tage problemstillingen op.

Bad_Breath_home_img1

Årsagerne til dårlig ånde

Der kan være mange årsager til dårlig ånde, og det er således ikke kun bakteriernes svovlgasser, der kan være den ”skyldige part”. Andre årsager kan være gingivitis (tandkødsbetændelse), parodontose, mundtørhed, low carb-kure og faste. Næsten alle oplever, at de har dårlig ånde om morgenen, hvilket skyldes, at spytproduktionen falder i løbet af natten. Dårlig ånde kan også forekomme, hvis man enten har spist krydret mad eller drukket kaffe. Det samme gælder for rygning og indtagelse af alkohol.

Dårlig ånde fra munden

Nogle af de typiske årsager til dårlig ånde fra munden er:

  • Dårlig mundhygiejne. Madrester, der sidder fast mellem tænderne, bliver fyldt med bakterier, og i sidste ende begynder de at rådne, medmindre de bliver fjernet. Vil du forhindre en bakterieophobning, skal du skylle munden regelmæssigt og børste dine tænder mindst to gange om dagen. Der kan opnås en mere varig effekt ved at anvende en mundskyl.
  • Tandkødsbetændelse og parodontose. Tandkødsbetændelse og tandkødssygdomme skyldes som regel en ophobning af plak, hvilket også kan resultere i dårlig ånde.
  • Mundtørhed. Spyt hjælper med at rense munden og beskytter den mod ildelugtende bakterier. Producerer man ikke nok spyt, risikerer man mundtørhed, som kan skabe dårlig ånde. Mundtørhed kan skyldes dehydrering, stress, sygdom og anvendelse af diverse medikamenter.
  • Tandudtrækning. Får man trukket en tand ud, kan det give dårlig ånde i et par dage, mens blodet størkner, og såret heler. I løbet af denne periode er det ekstra vigtigt at opretholde en god mundhygiejne. Huller i tænderne og andre infektioner i munden kan også give dårlig ånde.
  • Stress og hormonel ubalance. Graviditet, pubertet og overgangsalder kan ligeledes være en medvirkende faktor til dårlig ånde.

Andre årsager til dårlig ånde

Nogle livsstilsrelaterede faktorer kan resultere i dårlig ånde. De mest almindelige er:

  • Mad og drikke. Lugten fra hvidløg, løg og andet krydret mad går direkte i blodet og lungerne. Når denne type lugte udåndes, kan det resultere i dårlig ånde. Kaffe er en anden stor synder, når det kommer til dårlig ånde.
  • Rygning. Rygning kan give dårlig ånde, og den eneste løsning er et rygestop.
  • Alkohol. Dårlig ånde kan også skyldes et for stort alkoholindtag. Dette skyldes den måde, hvorpå kroppen forbrænder alkohol.

Sådan forebygger du dårlig ånde

Det er som regel ret ligetil at forebygge dårlig ånde, og grundstenen er en god mundhygiejne, der både bør omfatte tandbørstning samt brug af tandtråd. Du kan også anvende en interdentalbørste, der er specialudviklet til rensning mellem tænderne. Suppler med en mundskyl som SB12, der forebygger dårlig ånde ved at neutralisere de ildelugtende svovlgasser i munden, i stedet for bare at maskere lugten. SB12 indeholder både zinkacetat og klorhexidindiacetat, og produktet har en klinisk dokument langvarig effekt, idet det forebygger dårlig ånde i 12 timer efter hver anvendelse2.

Henvisninger:

1 Thrane PS, Young A, Jonski G, et al. A new mouth-rinse combining zinc and chlorhexidine in low concentrations provides superior efficacy against halitosis compared to existing formulations: a double blind clinical study. J Clin Dent 2007; 18(3):82-87.

2 Thrane et al. Zn and CHX mouthwash effective against VSCs responsible for halitosis for up to 12 hours, Dental Health 2009; 48 (3) 2-6.