SB12_Oral-hygiene_home_banner1

MUND­HYGIEJNE

GOD MUND­HYGIEJNE ER NØGLEN TIL FRISK ÅNDE

Det er et kendt faktum, at man skal børste sine tænder, hvis man vil undgå huller i tænderne. Men vidste du, at en god mundhygiejne også er nøglen til frisk ånde?
I modsætning til hvad mange tror, opstår den dårlige ånde som regel i mundhulen og ikke i maven. Lugten opstår, når der sker en bakterieophobning på gamle madrester og proteiner mellem tænderne, bag ​​tungen samt i tandkødslommerne. Når maden nedbrydes, producerer bakterierne de såkaldte flygtige svovlgasser, der vil blive opfattet som dårlig ånde. Vil man have frisk ånde og sunde tænder, er det derfor vigtigt at børste sine tænder på daglig basis i kombination med tandtråd og brug af mundskyl.

Oral-hygiene_home_img1

Vejledning til en god mundhygiejne - få frisk ånde og sunde tænder

Vejen til frisk ånde begynder med, at man børster tænderne mindst to gange om dagen. Vælg en blød tandbørste samt tandpasta med fluor. Husk også at rense tænderne med tandtråd eller tandstikker mindst en gang om dagen. Som et alternativ til tandtråd og tandstikker kan man benytte sig af en såkaldt interdentalbørste, der hjælper med at fjerne de madrester og den plak, som tandbørsten ikke kan nå. Afslut med mundskyl, f.eks. SB12, der giver frisk ånde over en længere periode. SB12 neutraliserer svovlgasserne i stedet for blot at maskere symptomerne. Du kan således få frisk ånde i mindst 12 timer1. En god mundhygiejne bør i øvrigt altid gå hånd i hånd med regelmæssige tandlægeeftersyn.

Sukker, syre og mundhygiejne

Sukker er det foretrukne brændstof for de gasproducerende bakterier i munden. Når disse bakterier får næring i form af sukker, producerer de den syre, der kan give huller i tænderne. Sukker giver ligeledes bakterierne mulighed for at reproducere sig lynhurtigt, og der kan derfor dannes plakbelægninger på tænder og tandkød. Skær derfor ned på slik samt sukkerholdige fødevarer og drikkevarer. Det vil forbedre den orale sundhed, ligesom man får frisk ånde og sundere tænder. Bakterier, der forårsager dårlig ånde, trives også med sure fødevarer og drikkevarer, f.eks. juice. Hvis dårlig ånde er et problem, bør man max. indtage én sodavand eller lignende pr. dag. Brug også gerne et sugerør, så syren er i kontakt med tænderne i kortere tid. Vent altid med at børste tænder til mindst en time efter, at der er indtaget sukker- eller syreholdige fødevarer og drikkevarer.

Pastiller og tyggegummi kan være med til at forebygge dårlig ånde. Produktet bør dog ikke indeholde sukker. Mintsmagen kan maskere dårlig ånde i et stykke tid, mens sukker vil gøre det værre i det lange løb. Vælg i stedet sukkerfrie produkter, der indeholder det naturlige sødemiddel xylitol, såsom SB12 boost. Dette tyggegummi kan benyttes som et supplement til SB12 mundskyl.

Henvisninger:

1 Thrane et. al., Dental Health, Zn and CHX mouthwash is effective against VSCs responsible for halitosis for up to 12 hours, (2009) 48 (3):8-12