OVERGANGS­ALDER OG DÅRLIG ÅNDE

OVERGANGS­ALDER OG
DÅRLIG ÅNDE

OVERGANGS­ALDER OG DÅRLIG ÅNDE

OVERGANGS­ALDER OG DÅRLIG ÅNDE

Når man er på vej ind i overgangsalderen, også kendt som menopause, vil nogle af de typiske symptomer være uregelmæssig menstruation, hedeture og vægtøgning. Men vidste du, at der også kan være en tæt sammenhæng mellem overgangsalder og dårlig ånde? Ofte vil hormonforstyrrelserne påvirke mundens flora1 i en sådan grad, at der vil være en større risiko for at udvikle huller i tænderne, tandkødsbetændelse og dårlig ånde. Som kvinde skal man generelt have et større fokus på den orale sundhed end mænd, og det gælder både ved menstruation, pubertet, graviditet og overgangsalder.

Årsager til dårlig ånde i overgangsalderen

Den hormonelle ubalance i overgangsalderen påvirker spytproduktionen, hvilket kan medføre mundtørhed. Det er ikke godt for mundhygiejnen, da spyt er mundens forsvarsmekanisme mod bakterier. Hvis bakterier og plak får lov til at ophobe sig i munden, vil det med stor sandsynlighed resultere i dårlig ånde. Overgangsalderen indebærer også, at man hurtigere begynder at udvikle en lav knogletæthed, hvilket kan have en stor indvirkning på kæben og forårsage huller i tænderne samt dårlig ånde.

Hvordan forhindrer man dårlig ånde i overgangsalderen?

Der er ingen vej uden om overgangsalderen, men man kan derimod godt forebygge dårlig ånde. Sørg for at få tænderne renset hos tandlægen mindst én gang om året, meget gerne hvert halve år. I den forbindelse vil det være en god idé at få tjekket, om der skulle være problemer med den orale sundhed og eventuelt dårlig ånde. En god mundhygiejne og frisk ånde er med til at give en større selvsikkerhed, når man træder ind i overgangsalderen. Er mundtørhed et problem, så konsultér eventuelt en læge vedrørende kunstige spytprodukter.

Henvisninger:

1 Krejci, Charlene B. / Bissada, Nabil F. Women's Health: Periodontitis and its Relation to Hormonal Changes, Adverse Pregnancy Outcomes and Osteoporosis. Oral Health Prev Dent, 10 (2012), No. 1, Page 83-92