TØR MUND OG DÅRLIG ÅNDE

TØR MUND OG
DÅRLIG ÅNDE

TØR MUND OG DÅRLIG ÅNDE

TØR MUND OG
DÅRLIG ÅNDE

Hvidløg, krydret mad og kaffe er velkendte syndere, når det kommer til dårlig ånde. Men vidste du, at der er en tæt sammenhæng mellem mundtørhed og dårlig ånde? Mundtørhed indebærer, at der ikke produceres spyt nok til, at munden kan holdes våd. Spyttet er med til at rense munden ved at neutralisere de syrer, der bliver produceret ved dannelsen af plak. Spyttet ”vasker” endvidere madrester væk sammen med de døde celler på tungen, tandkødet og indersiden af ​​kinderne. Lider man af mundtørhed, der i medicinske termer kaldes xerostomi, vil madresterne og de døde celler ikke blive vasket væk af spyttet. De vil derimod blive nedbrudt, hvorefter der produceres svovlgasser. Det er disse, som forårsager en modbydelig lugt og dermed også den dårlige ånde. Omkring én ud af ti personer lider af xerostomi, og det rammer hovedsageligt ældre og dem, der tager forskellige medicinske præparater. Dette bør ikke forveksles med den mundtørhed, der opstår hos raske mennesker efter en god nats søvn eller dehydrering.

Årsager til mundtørhed

De mest almindelige syndere i forbindelse med mundtørhed er forskellige receptpligtige og ikke-receptpligtige lægemidler. Dette omfatter bl.a. blodtryksmedicin, antihistaminer, antidepressiva, diuretika og non-steroide antiinflammatoriske midler m.fl. Dehydrering, strålebehandling omkring hoved og hals samt sygdomme, såsom Sjögrens syndrom, spytkirtelproblemer, en hormonel ubalance, rheumatoid arthritis og diabetes kan ligeledes udløse mundtørhed.

"Morgenånde"

At vågne op med tør mund og dårlig ånde efter en lang nats søvn er helt almindeligt, og det sker mere eller mindre for alle. Morgenånde skyldes, at spytproduktionen på helt naturlig vis reduceres om natten, hvilket gør munden både tør og ru. Sover du med åben mund, kan tilstanden forværres. Selvom søvn er en af de mest almindelige årsager til mundtørhed, vil spytproduktionen som regel starte ret hurtigt efter, at du har spist morgenmad.

Sådan forebygger du mundtørhed

Er du en af dem, der kender til mundtørhed og dårlig ånde? Disse tips kan lindre symptomerne på midlertidig basis:

  • Drik vand med jævne mellemrum, så du undgår dehydrering. Undgå drikkevarer, der er sukker- syre- eller koffeinholdige.
  • Benyt tyggegummi til at stimulere spytproduktionen. Sørg for, at det er sukkerfrit, da sukker kan give huller i tænderne samt dårlig ånde. Xylitol er et naturligt sødemiddel, der kan forhindre bakterievæksten, som udløser dårlig ånde.
  • Oprethold gode rutiner for tandbørstning og tandrensning. Sørg også for at overholde de årlige tandlægeaftaler.
  • Anvend en mundskyl på daglig basis.
  • Hvis du ryger, er det et godt tidspunkt at overveje et rygestop. Selvom rygning ikke forårsager mundtørhed, kan det alligevel forværre tilstanden. Det samme gælder for røgfri tobak, alkohol og kaffe.
  • Prøv xylitol, der indeholder spyterstatning.