SÅDAN BØRSTER DU DINE TÆNDER

SÅDAN BØRSTER DU
DINE TÆNDER

TAND­BØRSTNING OG MUND-­HYGIEJNE

TAND­BØRSTNING OG MUND-­HYGIEJNE

Når man indtager et måltid, vil bakterierne i munden efterlade syrer, der angriber emaljen på tænderne. Denne proces er med til at forårsage dårlig ånde. Får bakterierne lov til at kolonisere sig, kan der blive dannet plak. Der er her tale om en klar og klæbrig bakteriebelægning, der dannes på overfladen af ​​tænderne, og som indeholder millioner af bakterier. Plak er den hyppigste årsag til huller i tænderne, og hærdet plak kan udvikle sig til tandsten. Plak kan også irritere tandkødet i en sådan grad, at det fører til tandkødsbetændelse, parodontose og tab af tænder. Vil man opretholde en god mundhygiejne, er det derfor vigtigt, at man får fjernet plak. Det sker ved at børste tænderne dagligt, hvor både plak og madrester fjernes fra tandfladerne, samtidig med at tandkødet bliver renset. Det er med til at forhindre cavities (huller i tænderne) og tandkødssygdomme.
Ideelt set bør tandbørstningen suppleres med brugen af tandtråd, samtidig med at man skyller efter med en effektiv mundskyl.

Sådan børster du dine tænder effektivt

Her er et par tips til, hvordan du børster dine tænder:

  • Børst dine tænder mindst to gange om dagen, om morgenen efter morgenmaden og igen ved sengetid.
  • Har du indtaget syreholdige fødevarer eller drikkevarer, bør du vente mindst en time, inden du børster dine tænder. Syrerne svækker emaljen, og børster du tænderne for hurtigt, kan dette beskadige emaljen.
  • Børst forsigtigt med meget korte, vandrette strøg på tværs af tandoverfladen og tandkødsranden.
  • Tryk ikke for hårdt med tandbørsten, da dette kan gøre skade på tandkødsranden.
  • Hold tandbørsten ligesom en kuglepen, så du undgår et for stort tryk på tænder og tandkød.
  • Spyt tandpastaen ud, når du er færdig. Skyl ikke munden med vand efter tandbørstningen, da det vil udvande effekten af fluor.
  • Udskift straks din tandbørste, når børsterne viser tegn på slid.

Sådan børster man barnets tænder

Huller i tænderne er et af ​​verdens mest almindeligt forekommende helbredsproblemer, og de opstår ofte hos børn og teenagere. Hvis børnene får huller i tænderne tidligt i deres liv, vil tendensen ofte være, at de er tilbøjelige til at få endnu flere, når de bliver voksne.

Tandbørstning bør være en fast del af den daglige mundhygiejne-rutine. Det er det bedste forsvar mod huller i tænderne, samtidig med at det sikrer en god mundhygiejne. Man bør begynde at børste barnets tænder, så snart de første tænder er synlige. Her bør man vælge en tandbørste i børnestørrelse med et lille hoved og bløde børster. Børst gerne med en fluor-tandpasta for at beskytte barnets tænder mod karies.

Det er vigtigt, at børn får børstet deres tænder ordentlig. Man bør derfor som forælder hjælpe barnet, indtil det kan klare opgaven på egen hånd. Et barn på 7 år vil normalt kunne børste tænderne selv.